Natrgana svinjina – pulled pork | Okusno.si

Natrgana svinjina – pulled pork

V Londonu, ki sem ga že večkrat obiskal, imam 2 nadvse ljuba kotička za kulinarična razvajanja – Camden in Borugh Market, saj lahko na tamkajšnjih tržnicah preizkušam hrano s celega sveta. Po enem izmed obiskov britanske prestolnice je nastal recept za natrgano svinjino.

Sestavine:
5 strokov česna
1 žlička soli
1 žlička popra
1 žlička rjavega sladkorja
1 žlička dimljene sladke paprike
½ žličke majarona
½ žličke timijana
½ žličke rožmarina
1 dl olivnega olja
1,5 kg svinjskega podplečja
2 čebuli
2 dl belega vina ali 2 dl temnega piva
2 lovorjeva lista

Kako pripravimo natrgano svinjino?

Česen olupimo in sesekljamo. Predevamo ga v skledico. Primešamo sol, poper, rjavi sladkor, dimljeno sladko papriko, majaron, timijan in rožmarin. Prilijemo 1 dl olivnega olja in vse skupaj dobro premešamo.

Začimbno mešanico z rokami dobro vtremo v meso. Meso preložimo v posodo in prestavimo v hladilnik, kjer se naj marinira vsaj 2 uri.

Čebulo olupimo, narežemo na četrtine in položimo na dno pekača.

V vroči naoljeni ponvi na hitro popečemo meso z vseh strani.

Popečeno meso položimo na čebulo v pekaču. Prilijemo 2 dl belega vina in dodamo 2 lovorjeva lista.

natrgana-svinjina-pulled-pork

Kako dolgo pečemo natrgano svinjino?

Pekač pokrijemo s pokrovom ali z alufolijo. Pečemo 8 ur v pečici, ki smo jo ogreli na 125 °C.

Ko vzamemo meso iz pečice, naj počiva še pol ure.

Pečeno meso je tako mehko, da ga z lahkoto natrgamo z vilicami. Premešamo ga s sokom, ki je nastal med pečenjem in počakamo še vsaj 1 minuto, da se dobro prepoji.

Meso postrežemo v svežih bombetkah, ki jih premažemo z gorčico. Recept za pripravo bombetk je objavljen na naslovu https://www.okusno.si/domace-bombetke/.

nacufana-svinjina-pulled-pork

Natrgana svinjina – dodatne informacije

Natrgana svinjina (ang. Pulled Pork) ali nacufana svinjina je neverjetno vsestranska, okusna in preprosta mesna jed, ki jo mnogi uživajo že stoletja. Natrgana svinjina je sinonim za počasi pečeno svinjsko pleče. Rezultat dolgotrajnega pečenja pri nizki temperaturi je sočno in izredno mehko meso. Takšno meso, ki ga sploh ni potrebno rezati, saj je tako mehko, da ga lahko damo narezen s pomočjo vilice. Zato tej jedi pravimo natrgana svinjina.

Najpogostejši način priprave natrgane svinjine je, da najprej marinirate svinjsko pleče v različnih začimbah, zeliščih in omakah, kot so Worcestershire omaka, gorčica in rjavi sladkor. Ko je svinjina marinirana, jo nekaj ur počasi pečemo v pečici pri nizki temperaturi. Ta počasen postopek pečenja pomaga razgraditi močne mišice in kolagen v svinjini, zaradi česar postane neverjetno mehka in sočna.

Ko je svinjina pečena, jo “razvlečemo” z dvema vilicama ali z roko. Rezultat je “pulled pork”, ki je narezan na majhne koščke in se lahko uporablja za različne jedi. Svinjsko vlečeno meso pogosto postrežemo kot sendvič, na tacosih, v buritosu in v solatah.

Svinjina je odličen način za hranjenje velike množice, saj je razmeroma poceni, enostavna za pripravo in lahko nahrani veliko ljudi. Prav tako je neverjetno okusen in ga lahko pripravite z različnimi omakami in začimbami za vsak okus. Je tudi odličen način, da porabite vse ostanke, saj jih lahko zamrznete in uporabite pozneje.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top