Kot vsi vemo, je prava sarma tista, ki se pripravlja z zeljnatimi listi. Ampak tu pa tam pa se lahko tudi malce poigramo z okusi in zamenjamo kiselkast okus s sladkim ter pripravimo zvitke z ohrovtom v paradižnikovi omaki.
Sestavine za ohrovtove sarme (za 4 osebe): 8 velikih ohrovtovih listov, 300g ohrovta, 400 g mletega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 700 ml paradižnikovega pireja, 1,5 dcl riža, 2 jajci, majaron, peteršilj, bazilika, 8 rezin pancete
Kako naredimo ohrovtove sarme?
- V 2dcl osoljene vrele vode damo 1,5 dcl riža. Na rahlem ognju kuhamo približno 8 minut. Riž odstavimo še predno je kuhan do konca.
- Na olju prepražimo čebulo. Ko zarumeni dodamo 2 narezana stroka česna. Pražimo toliko da česen zadiši, nato dodamo na grobo narezane ohrovtove liste (cca. 300g), ki smo jih predhodno blanširali 3 minute v vreli osoljeni vodi. Solimo, popramo in zalijemo z 1dcl belega vina ter kuhamo še 2 minuti. Odstavimo in ohladimo.
- V posebni posodi zmešamo 400 g mletega mesa, 2 jajci, poper, sol in peteršilj. Zmesi dodamo ohlajen dušeni ohrovt ter riž in vse skupaj dobro premešamo.
- V osoljeni vodi 3 min. blanširamo večje ohrovtove liste. Liste poberemo iz posode, jih odcedimo in nanje položimo približno pest pripravljenega nadeva. Liste zavijemo v rolce (sarme) in jih položimo v ognjevarno posodo.
- Vse skupaj zalijemo s paradižnikovo omako, ki smo jo naredili iz paradižnikovega pireja v katerega smo dodali žličko sladkorja, pol žličke soli ter baziliko.
- Na vsako ohrovtovo sarmico položimo panceto.
- Pečemo 45 min v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C.