Ohrovtove sarmice - Kuharski recepti - Okusno.si

Ohrovtove sarmice

Kot vsi vemo, je prava sarma tista, ki se pripravlja z zeljnatimi listi. Ampak tu pa tam pa se lahko tudi malce poigramo z okusi in zamenjamo kiselkast okus s sladkim ter pripravimo zvitke z ohrovtom v paradižnikovi omaki.

Sestavine za ohrovtove sarme (za 4 osebe): 8 velikih ohrovtovih listov, 300g ohrovta, 400 g mletega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 700 ml paradižnikovega pireja, 1,5 dcl riža, 2 jajci, majaron, peteršilj, bazilika, 8 rezin pancete

Kako naredimo ohrovtove sarme?

  1. V 2dcl osoljene vrele vode damo 1,5 dcl riža. Na rahlem ognju kuhamo približno 8 minut. Riž odstavimo še predno je kuhan do konca.
  2. Na olju prepražimo čebulo. Ko zarumeni dodamo 2 narezana stroka česna. Pražimo toliko da česen zadiši, nato dodamo na grobo narezane ohrovtove liste (cca. 300g), ki smo jih predhodno blanširali 3 minute v vreli osoljeni vodi. Solimo, popramo in zalijemo z 1dcl belega vina ter kuhamo še 2 minuti. Odstavimo in ohladimo.
  3. V posebni posodi zmešamo 400 g mletega mesa, 2 jajci, poper, sol in peteršilj. Zmesi dodamo ohlajen dušeni ohrovt ter riž in vse skupaj dobro premešamo.
  4. V osoljeni vodi 3 min. blanširamo večje ohrovtove liste. Liste poberemo iz posode, jih odcedimo in nanje položimo približno pest pripravljenega nadeva. Liste zavijemo v rolce (sarme) in jih položimo v ognjevarno posodo.
  5. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovo omako, ki smo jo naredili iz paradižnikovega pireja v katerega smo dodali žličko sladkorja, pol žličke soli ter baziliko.
  6. Na vsako ohrovtovo sarmico položimo panceto.
  7. Pečemo 45 min v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C.

ohrovtove sarme recept

ohrovtove sarme recept 1

ohrovtove sarme recept 2

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top