Osso Buco | Okusno.si

Osso Buco

Osso Buco je milanska specialiteta, ki bi v dobesednem prevodu pomenila »votla kost«. Pravim gurmanom, ki poleg mesa in omake pojejo še kostni mozeg, je popolnoma jasno, zakaj ima jed takšno ime. Če boste potrpežljivi in boste dovolj dolgo cmarili na kose narezano telečjo kračo v pečici, boste na koncu bogato nagrajeni z mehkim in sočnim mesom.

Sestavine za Osso Buco (za 4 osebe):
4 večji kosi razrezane telečje krače, sol, poper, moka, olivno olje, 1 čebula, 3 stroki česna, 2 stebla zelene, 4 korenčki, 2 dcl belega vina, 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih, 2 dcl jušne osnove ali vode, lovor, bazilika, majaron, 2 žlici krušnih drobtin, 2 vejici peteršilja

Kako pripravimo osso buco?

Mesar nam mora telečjo kračo (zadnji del) narezati na približno 4 cm debele kose.

Meso posolimo, popramo in povaljamo v moki. Na olivnem olju na hitro popečemo kose mesa. Ko dobijo rjavo barvo, jih preložimo v drugo posodo.

Čebulo, česen in zeleno nasekljamo. Korenje narežemo na kolobarje. Na olju prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen, zeleno in korenje. Pražimo kakšno minutko, nakar dodamo meso, ki smo ga na hitro opekli.

Prilijemo vino. Ko povre tretjina vina, dodamo paradižnik in vodo, ali še bolje, jušno osnovo.

Začinimo z lovorjevim listom, baziliko, majaronom in s soljo.

Kako dolgo pečemo osso buco?

Vse skupaj preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom in damo za 2 uri peči v pečico, ki jo ogrejemo na 200 °C.

Tik pred koncem pečenja zgostimo omako z drobtinami ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Osso buco postrežemo z milansko rižoto.

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top