Osso Buco je milanska specialiteta, ki bi v dobesednem prevodu pomenila »votla kost«. Pravim gurmanom, ki poleg mesa in omake pojejo še kostni mozeg, je popolnoma jasno, zakaj ima jed takšno ime. Če boste potrpežljivi in boste dovolj dolgo cmarili na kose narezano telečjo kračo v pečici, boste na koncu bogato nagrajeni z mehkim in sočnim mesom.
Sestavine za Osso Buco (za 4 osebe):
4 večji kosi razrezane telečje krače, sol, poper, moka, olivno olje, 1 čebula, 3 stroki česna, 2 stebla zelene, 4 korenčki, 2 dcl belega vina, 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih, 2 dcl jušne osnove ali vode, lovor, bazilika, majaron, 2 žlici krušnih drobtin, 2 vejici peteršilja
Kako pripravimo osso buco?
Mesar nam mora telečjo kračo (zadnji del) narezati na približno 4 cm debele kose.
Meso posolimo, popramo in povaljamo v moki.

Na olivnem olju na hitro popečemo kose mesa. Ko dobijo rjavo barvo, jih preložimo v drugo posodo.
Čebulo, česen in zeleno nasekljamo. Korenje narežemo na kolobarje. Na olju prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen, zeleno in korenje. Pražimo kakšno minutko, nakar dodamo meso, ki smo ga na hitro opekli.

Prilijemo vino. Ko povre tretjina vina, dodamo paradižnik in vodo, ali še bolje, jušno osnovo.
Začinimo z lovorjevim listom, baziliko, majaronom in s soljo.
Kako dolgo pečemo Osso Buco?
Vse skupaj preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom in damo za 2 uri peči v pečico, ki jo ogrejemo na 200 °C.
Tik pred koncem pečenja zgostimo omako z drobtinami ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Osso buco postrežemo z milansko rižoto.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.