Ratatuj – Ratatouille | Okusno.si

Ratatuj – Ratatouille

Sestavine za pripravo ratatuja:
2 večji čebuli (cca. 200 g)
250 g narezanih zelenih bučk
250 g narezanih rumenih bučk
250 g narezanih melancanov (uporabite čim ožjega)
300 g paradižnika

Sestavine za omako:
3 rdeče paprike (cca. 400 g)
500 g paradižnika
4 stroki česna
1 žlička sladkorja
sol, poper, provansalske začimbe, sveža bazilika
olivno olje

sestavine-za-ratatuj

V roke si kanemo nekaj kapljic olja in z dlanmi premažemo papriko. Postavimo jo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač damo na najvišjo rešetko v pečico, ki smo jo ogreli na 240 stopinj. Ko paprika po vrhu počrni, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečeno papriko predevamo v pvc vrečko, da jo bomo kasneje lažje olupili. Vrečko zaprem in počakamo 30 minut. Nato vzamemo paprike iz vrečke in jih olupimo (odstranimo kožico). Paprike preložimo na desko in na grobo sesekljamo.

pecena-paprika

V ponvi segrejemo nekaj brizgov olivnega olja. Dodamo sesekljan česen. Pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da česen porumeni. Dodamo sesekljan paradižnik in na drobne koščke narezano rdečo papriko in žličko soli. Začinimo s provansalskimi zelišči, sesekljano svežo baziliko in solimo po okusu. V pokriti posodi na nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo.

omaka-paprika-paradiznik

Omako prelijemo v pekač.

Čebulo, bučke in melancane narežemo na tanke kolobarje. Izmenično jih polagamo drug na drugega, kot bi delali ražnjiče. Ko se nam jih nabere za približno 5 cm v višino, jih položimo horizontalno v pekač.

Postopek ponavljamo dokler ne obložimo celega pekača z zelenjavo. Zelenjavo posolimo, popramo in pokapamo z olivnim oljem.

ratatuj-recept

Pekač pokrijemo z alufolijo in ga damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 190 stopinj. Ratatuj pečemo 45-50 minut. Nato odstranim folijo, povišamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo še 10 minut.

ratatouille-recept

Ko je ratatuj pečen ga potresemo svežimi listi bazilike. Ponudimo ga s svežim kruhom ali pa kot prilogo pri pečenem mesu.

recept-ratatouille-ratatuj

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top