Ratatouille je klasična francoska jed, ki slavi bogastvo in barvitost poletne zelenjave. Ta rustikalna in krepka enolončnica polnega okusa je kot nalašč za poletno večerjo ali obilno kosilo. Zagotavljam vam, da boste že zaradi samega izgleda navdušili vse jedce, zbrane okoli mize, res pa je tudi to, da vam bo priprava ratatuja zaradi rezanja in natančnega zlaganja zelenjave vzela kar precej časa. Pri izbiri zelenjave imate precej proste roke, zato se vam ni potrebno strogo držati sestavin in količin, uporabljenih v mojem receptu. Vsekakor pa je priporočljivo, da izberete čim bolj pisano zelenjavo. Ratatuj je zelo vsestranska jed, saj jo lahko postrežemo kot glavno jed, prilogo ali celo solato, če jo prej ohladimo.
Sestavine za pripravo ratatuja:
2 večji čebuli (cca. 200 g)
250 g narezanih zelenih bučk
250 g narezanih rumenih bučk
250 g narezanih melancanov (uporabite čim ožjega)
300 g paradižnika
Sestavine za omako:
3 rdeče paprike (cca. 400 g)
500 g paradižnika
4 stroki česna
1 žlička sladkorja
sol, poper, provansalske začimbe, sveža bazilika
olivno olje
Kako pripravimo ratatuj?
V roke si kanemo nekaj kapljic olja in z dlanmi premažemo papriko. Postavimo jo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač damo na najvišjo rešetko v pečico, ki smo jo ogreli na 240 stopinj. Ko paprika po vrhu počrni, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečeno papriko predevamo v pvc vrečko, da jo bomo kasneje lažje olupili. Vrečko zaprem in počakamo 30 minut. Nato vzamemo paprike iz vrečke in jih olupimo (odstranimo kožico). Paprike preložimo na desko in na grobo sesekljamo.
V ponvi segrejemo nekaj brizgov olivnega olja. Dodamo sesekljan česen. Pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da česen porumeni. Dodamo sesekljan paradižnik in na drobne koščke narezano rdečo papriko in žličko soli. Začinimo s provansalskimi zelišči, sesekljano svežo baziliko in solimo po okusu. V pokriti posodi na nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo.
Omako prelijemo v pekač.
Čebulo, bučke in melancane narežemo na tanke kolobarje. Izmenično jih polagamo drug na drugega, kot bi delali ražnjiče. Ko se nam jih nabere za približno 5 cm v višino, jih položimo horizontalno v pekač.
Postopek ponavljamo dokler ne obložimo celega pekača z zelenjavo. Zelenjavo posolimo, popramo in pokapamo z olivnim oljem.
Kako dolgo pečemo ratatuj
Pekač pokrijemo z alufolijo in ga damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 190 stopinj. Ratatuj pečemo 45-50 minut. Nato odstranim folijo, povišamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo še 10 minut.
Ko je ratatuj pečen ga potresemo svežimi listi bazilike. Ponudimo ga s svežim kruhom ali pa kot prilogo pri pečenem mesu.
Ratatuj – izvor, sestavine, priprava
Ratatouille je klasična francoska jed, pripravljena iz različnih vrst zelenjave. Ratatuj je priljubljena jed po vsem svetu. Pripravlja se običajno v ponvi ali plitkem loncu. Zelenjava, ki se uporablja za pripravo rattatuja oz. ratatouilla, je različna, vendar običajno vključuje jajčevce, bučke, čebulo, papriko, česen in paradižnik. Ratatouille lahko postrežemo tudi kot glavno jed, prilogo ali predjed.
Izvor ratatuja/ratatouilla ni jasen, vendar se domneva, da izvira iz provansalske regije v Franciji. Domneva se, da je ratatuj nastal kot način izkoriščanja obilice zelenjave v regiji. Ratatouille je priljubljen tudi v drugih sredozemskih državah, kot so Italija, Španija in Maroko.
Ratatuj je priljubljen zaradi edinstvene kombinacije okusov in tekstur. Ratatouille je odličen način, da dobite veliko zelenjave v eni jedi. Zelenjavo kuhamo počasi, da se njeni okusi prepojijo. Rezultat je okusna in krepka jed, polna vitaminov in antioksidantov. Ena od odličnih lastnosti ratatouillea je, da je zelo vsestranski. Sestavine v ratatuj lahko dodate ali izpustite in tako da pripravite jed po svoje oziroma po svojem okusu. Lahko se poigrate tudi z uporabo različnih vrst zelenjave ali z dodajanjem zelišč in začimb, kot so origano, peteršilj in timijan. Ratatouille je odlična jed za vsako priložnost. Je tudi zelo zdrav, saj je poln hranil.