Rižota z mladim grahom

Prav škoda je, da se mladega svežega graha ne da dobiti kadarkoli ampak samo dober mesec dni v letu. Zato ne bo nič narobe, če si bomo grahovo rižoto v času sezone privoščili kar vsak teden. Sicer pa lahko na tržnici kupimo nekaj več graha, ga shranimo v zamrzovalni skrinji, ter ga uživamo skozi vse leto.Rižota z mladim grahom.

Sestavine za rižoto z mladim grahom:

riž arborio, mlada čebula, mladi grah, olivno olje, zelena, peteršilj, sol, poper, maslo, parmezan, sladka smetana, zelenjavna osnova

rižota grah

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem  prepražimo riž.
  2. Zalijemo z 1dcl vina
  3. Ko se vino vpije, začnemo zalivati z zelenjavno osnovo, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina v kateri se kuha riž ohladi.
  4. Po 10 minutah kuhanja dodamo grahovo omako, ki smo jo pripravili po spodaj opisanem postopku.
  5. Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž, skuhan dodamo nekaj kosmičev masla in 2 veliki žlici naribanega parmezana. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Grahova omaka

  1. Grahove stroke operemo in porežemo trde dele na obeh koncih. Vsak strok prerežemo po dolžini tik ob grahovih zrnih. Pazimo da jih ne poškodujemo. Grahova zrna izlušimo, stroke pa narežemo na približno 1 cm velike kose.
  2. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem  prepražimo sesekljano mlado čebulo.
  3. Ko postekleni dodamo drobno narezan česen. Počakamo da zadiši in dodamo grah.
  4. Začinimo s soljo in posušeno zeleno.
  5. Počasi kuhamo 10 minut, nato dodamo 1dcl sladke smetane in narezan peteršilj.
  6. Kuhamo še približno 5 minut oziroma tako dolgo da so grahova zrna skuhana al dente.

Recept je objavljen v knjigi Okusno.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top