Rižota s svinjskim mesom, jurčki, brokolijem in popečeno slanino

Brokoli in gobe? Če se vam zdi kombinacija na prvi pogled čudna, boste verjetno spremenili mnenje, ko boste poskusili to rižoto. Da niti ne omenjam, kako živo zelena barva brokolija izboljša izgled servirane rižote.

Sestavine za 4 osebe:
50 g posušenih jurčkov
250 g svinjskega mesa
sol
poper
150 g brokolija
150 g čebule
4 stroki česna
10 rezin pancete
olivno olje
1 žlička ingverja
timijan
rožmarin
1 dl belega vina
320 g riža arborio
1 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica masla
1 žlica masla
1 žlica sesekljanega peteršilja

Posušene jurčke na grobo narežemo in jih za 15 minut namočimo v mlačno vodo.

Svinjsko meso narežemo na tanke rezine, le-te pa še na približno 2 cm velike koščke. Vse skupaj posolimo in popramo.

Brokoli operemo in natrgamo na manjše cvetove. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo.

6 rezine pancete razrežemo na koščke.

V ponvi na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo na koščke narezano panceto. Pražimo tako dolgo, da se panceta nekoliko popeče.

recept-rizota-brokoli

Jurčke odcedimo. Vodo, v kateri so se namakali, prihranimo.

V ponev s prepraženo čebulo dodamo jurčke. Začinimo z ingverjem, rožmarinom in timijanom. Solimo in popramo po okusu. Pražimo tako dolgo, da izpari vsa voda in da se jurčki nekoliko popečejo. Vse sestavine predevamo v skledico.

S papirnato brisačo pobrišemo ponev, prilijemo nekaj olivnega olja in na obeh straneh popečemo meso. Prilijemo 1 dl belega vina in deglaziramo ponev (s kuhalnico postrgamo ostanke od pečenja). Počakamo, da večina vina povre, nato predevamo meso v skledico, kamor smo odložili gobe.

V vroči ponvi, v katero smo dodali nekaj brizgov olivnega olja, prepražimo riž. Ko postekleni, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Počakamo, da riž posrka vso tekočino, nato prilijemo novo zajemalko jušne osnove. Postopek večkrat ponovimo.

Po dobrih 10 minutah, ko je riž skuhan na ¾, prilijemo vodo, v kateri so se namakale gobe. Primešamo še gobe, meso in brokoli. Kuhamo še približno 5 minut, da se riž skuha do konca. Po potrebi prilijemo še malce jušne osnove. Rižoto odstavimo in ji primešamo 1 žlico masla ter 1 žlico parmezana. Potresemo jo s peteršiljem.

V ponvi na srednji temperaturi počasi popečemo 4 rezine pancete na obeh straneh. Odložimo jo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba. Počakamo 2 minuti, da se panceta ohladi in strdi.

Rižoto predevamo na krožnike. Na vrh položimo rezino pancete.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top