Rižota s svinjskim mesom, jurčki, brokolijem in popečeno slanino - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota s svinjskim mesom, jurčki, brokolijem in popečeno slanino

Brokoli in gobe? Če se vam zdi kombinacija na prvi pogled čudna, boste verjetno spremenili mnenje, ko boste poskusili to rižoto. Da niti ne omenjam, kako živo zelena barva brokolija izboljša izgled servirane rižote.

Sestavine za 4 osebe:
50 g posušenih jurčkov
250 g svinjskega mesa
sol
poper
150 g brokolija
150 g čebule
4 stroki česna
10 rezin pancete
olivno olje
1 žlička ingverja
timijan
rožmarin
1 dl belega vina
320 g riža arborio
1 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica masla
1 žlica masla
1 žlica sesekljanega peteršilja

Posušene jurčke na grobo narežemo in jih za 15 minut namočimo v mlačno vodo.

Svinjsko meso narežemo na tanke rezine, le-te pa še na približno 2 cm velike koščke. Vse skupaj posolimo in popramo.

Brokoli operemo in natrgamo na manjše cvetove. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo.

6 rezine pancete razrežemo na koščke.

V ponvi na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo na koščke narezano panceto. Pražimo tako dolgo, da se panceta nekoliko popeče.

recept-rizota-brokoli

Jurčke odcedimo. Vodo, v kateri so se namakali, prihranimo.

V ponev s prepraženo čebulo dodamo jurčke. Začinimo z ingverjem, rožmarinom in timijanom. Solimo in popramo po okusu. Pražimo tako dolgo, da izpari vsa voda in da se jurčki nekoliko popečejo. Vse sestavine predevamo v skledico.

S papirnato brisačo pobrišemo ponev, prilijemo nekaj olivnega olja in na obeh straneh popečemo meso. Prilijemo 1 dl belega vina in deglaziramo ponev (s kuhalnico postrgamo ostanke od pečenja). Počakamo, da večina vina povre, nato predevamo meso v skledico, kamor smo odložili gobe.

V vroči ponvi, v katero smo dodali nekaj brizgov olivnega olja, prepražimo riž. Ko postekleni, prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Počakamo, da riž posrka vso tekočino, nato prilijemo novo zajemalko jušne osnove. Postopek večkrat ponovimo.

rižota

Po dobrih 10 minutah, ko je riž skuhan na ¾, prilijemo vodo, v kateri so se namakale gobe. Primešamo še gobe, meso in brokoli. Kuhamo še približno 5 minut, da se riž skuha do konca. Po potrebi prilijemo še malce jušne osnove. Rižoto odstavimo in ji primešamo 1 žlico masla ter 1 žlico parmezana. Potresemo jo s peteršiljem.

V ponvi na srednji temperaturi počasi popečemo 4 rezine pancete na obeh straneh. Odložimo jo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba. Počakamo 2 minuti, da se panceta ohladi in strdi.

Rižoto predevamo na krožnike. Na vrh položimo rezino pancete.

rižota s svinjskim mesom

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top