Rižota z divjimi šparglji - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota z divjimi šparglji

Rižota z divjimi šparglji je okusna in hranljiva jed, ki navdušuje s svojo preprostostjo in bogatim okusom. V tem članku bomo raziskali, kako pripraviti to okusno jed, katera živila in postopke uporabiti ter kako zagotoviti, da bo vaša rižota vedno popolna. Spoznali bomo tudi nekaj koristnih nasvetov in trikov za pripravo rižote z divjimi šparglji.

Koraki za pripravo popolne rižote z divjimi šparglji

Rižota je italijanska jed, ki zahteva malo potrpežljivosti in pozornosti, vendar se trud vedno poplača. Za pripravo rižote z divjimi šparglji potrebujemo kakovostne sestavine, kot so sveži divji šparglji, dober riž za rižoto, kot je Arborio, ter sveže začimbe.

Izbira pravega riža za rižoto z divjimi šparglji

Ključ do popolne rižote je izbira pravega riža. Arborio riž je najbolj primeren za rižoto, saj vsebuje veliko škroba, ki pripomore k kremasti teksturi jedi. Pomembno je, da riž med kuhanjem redno mešamo in postopoma dodajamo juho, da se riž enakomerno skuha in postane kremast.

Priprava divjih špargljev za rižoto

Divji šparglji imajo intenziven in rahlo grenak okus, ki odlično dopolnjuje kremasto teksturo rižote. Preden jih uporabimo, jih moramo očistiti in odstraniti trde dele. Najboljši način za pripravo je, da jih na hitro blanširamo v vreli vodi, nato pa jih takoj ohladimo v ledeni vodi, da ohranijo svojo svežino in barvo.

divji šparglji
divji šparglji

Postopek kuhanja rižote z divjimi šparglji

  1. Najprej pripravimo zelenjavno juho, ki jo bomo dodajali rižoti med kuhanjem.
  2. V veliki ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popražimo sesekljano čebulo, dokler ne postane steklena.
  3. Dodamo riž Arborio in ga nekaj minut pražimo, da postane rahlo prosojen.
  4. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino ne izhlapi.
  5. Postopoma dodajamo vročo zelenjavno juho, zajemalko po zajemalko, in nenehno mešamo, dokler riž ni skoraj kuhan.
  6. V rižoto vmešamo pripravljene divje šparglje in kuhamo še nekaj minut, dokler riž ni popolnoma kuhan.
  7. Na koncu vmešamo maslo in nariban parmezan, da postane rižota kremasta in bogatega okusa.

Nasveti za najboljšo rižoto z divjimi šparglji

  • Uporabite sveže in kakovostne sestavine za najboljši okus.
  • Redno mešajte rižoto in dodajajte juho postopoma, da dosežete želeno kremasto teksturo.
  • Ne prekuhajte špargljev, da ohranijo svojo teksturo in okus.
  • Pred serviranjem pustite rižoto počivati nekaj minut, da se okusi povežejo.
rizota divji sparglji
rižota z divjimi šparglji
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top