Rižota z lisičkami in bučo - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota z lisičkami in bučo

Če bi naredili tekmovanje različnih rižot glede na letni čas, bi bila rižota z lisičkami in muškatno bučo moja jesenska zmagovalka. Glede na obilo oranžnih sestavin pa bi jo verjetno tudi Nizozemci vzeli za svojo.

Sestavine za pripravo rižote z lisičkami (za 4 osebe): 300 g muškatne buče, sol, olivno olje, 1 čebula, 3 stroki česna, 300 g lisičk, poper, timijan, 400 g riža arborio, 1,5 dcl belega vina, 1,2 l jušne osnove, 1 dcl smetane za kuhanje, 2 žlici parmezana, peteršilj, 4 rezine pancete

Bučo narežemo na krhlje, odstranimo semena, olupimo in narežemo na
približno 2 cm velike koščke, ki jih položimo v pekač.

Posolimo, pokapamo z olivnim oljem in damo peči za 15-20 minut v pečico, ki smo jo ogreli na 220 °C.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem pražimo sesekljano čebulo tako dolgo, da postekleni. Dodamo sesekljan česen in počakamo, da zadiši.

Dodamo na grobo narezane lisičke, ki smo jih predhodno temeljito oprali. Solimo in popramo. Začinimo s timijanom. Pražimo kakšno minutko.

lisičke

Dodamo riž, premešamo ter prilijemo vino. Počakamo, da vino izpari.

Sedaj začnemo riž zalivati z vročo jušno osnovo. Dodamo prvo zajemalko jušne osnove. Premešamo in počakamo, da riž vpije tekočino. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ni riž skuhan.

Tik pred koncem kuhanja vmešamo v rižoto smetano za kuhanje. Počakamo približno minutko, da se smetana lepo vkuha v riž. Nato narahlo vmešamo še koščke buč, ki smo jih popekli v pečici, nariban
parmezan ter drobno sesekljan peteršilj.

Na olivnem olju popečemo panceto do zlatorjave barve, da maščoba zakrkne.

Ko serviramo, na rižoto položimo koščke popečene pancete.

rižota lisičke

rizota lisicke buca

Iz buče lahko naredimo tudi okusno bučno juho. Preberite si recept za bučno juho.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top