Segedin - Kuharski recepti - Okusno.si

Segedin

Segedin je tradicionalna madžarska enolončnica iz svinjskega mesa in kislega zelja. Ta krepka jed naj bi izvirala iz mesta Szeged na jugu Madžarske, po katerem je tudi dobila ime. Glede na razpoložljive vire se domneva, da ideja za jed izvira iz načina konzerviranja svinjine. Kislost kislega zelja in dolgotrajno kuhanje naj bi namreč pomagalo preprečiti, da se svinjina pokvari. Kakorkoli že, ko pri branjevkah zasledite povečano ponudbo kislega zelja, kar se običajno zgodi v hladnejših mesecih leta, je čas, da se spomnite na spodaj zapisani recept in si pripravite to okusno enolončnico.

Sestavine za pripravo segedina:

  • 1kg kislega zelja
  • 700 g svinjskega mesa (plečka)
  • olje
  • 500 g čebule (4 srednje veliki kosi)
  • 3 stroki česna
  • sol, poper,
  • 2 žlički rdeče paprike
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1/ žličke kumine v prahu
  • cela poprova zrna

Kako naredimo segedin golaž?

sestavine-segedin-golaz

Meso na kuhinjski deski razrežemo na tanke trakce. Zelje dobro speremo pod tekočo vodo, da ni prekislo

V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo na trakce narezano meso. Med praženjem večkrat premešamo. Pražimo tako dolgo, da se meso malce zapeče. Dodamo 2 žlički rdeče paprike in premešamo. Počakamo dobro minuto, da paprika zadiši, nakar dodamo v lonec oprano in odcejeno zelje.

Kako začinimo segedin golaž?

Začinimo s soljo, poprom, lovorjevim listom, poprovimi zrni in kumino v prahu.  Prilijemo približno 7 dcl vode. Zaželeno  je, da so vse sestavine pokrite s tekočino.

Kako dolgo kuhamo segedin golaž?

Posodo pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi dušimo segedin približno 60 minut.

recept-za-segedin-GOLAZ

Če je segedin preredek, ga lahko zgostimo s podmetom iz moke, ki ga naredimo 10 minut pred koncem kuhanja in sicer tako, da v kozarcu dobro zmešamo 1 zvrhano žličko moke in 0,5 dcl vode. Podmet nato počasi med mešanjem vlijemo v segedin. Pri nizki temperaturi kuhamo segedin še 10 minut, da se omaka lepo zgosti.

Kako postrežemo segedin golaž?

Segedin postrežemo s krompirjem v kosih ali s pire krompirjem.

kako-se-naredi-segedin

segedin recept

Dodate informacije za segedin …

Segedinski golaž ali kar na kratko segedin, je tradicionalna madžarska jed, ki izvira iz mesta Szeged. Segedin je krepka enolončnica, pripravljena iz kombinacije mesa (govedina ali svinjina), čebule, paprike in drugih začimb. Jed je priljubljena med Madžari in se pogosto postreže kot glavna jed ob posebnih priložnostih.

Izvor Segedínský guláš sega v 19. stoletje, ko je bil Szeged glavno središče pridelave paprike. Segedin so prvotno pripravljali bolj revni meščani, ki so uporabili poceni kose govedine in obilno količino paprike, da so ustvarili okusen in zadovoljiv obrok. Széged leži na jugovzhodu države, blizu romunske meje. Mesto je bilo ustanovljeno v 15. stoletju in je bilo v preteklosti pomembno trgovsko središče za sol in drugo blago.

Po mestu naj bi se imenovala tudi sama enolončnica, njen okus pa odraža edinstveno in aromatično madžarsko kuhinjo. Segedinski golaž je sestavljen iz govejega mesa, čebule, česna, paprike, paradižnikove mezge in druge zelenjave. Govedina je običajno narezana na kocke in počasi kuhana v mešanici čebule, česna in paprike. Paradižnikova mezga in druga zelenjava se dodajo, da dobi enolončnica bogat in močan okus. Ko je govedina kuhana, se običajno postreže s kuhanim krompirjem, cmoki ali rezanci. Na vrhu se pogosto postreže s kislo smetano. Rezultat je pikantna in pomirjujoča jed, ki bo zagotovo zadovoljila vse za mizo.

Segedinski golaž je klasična madžarska jed, ki je znana po svojem bogatem okusu in pomirjujočih sestavinah. Med Madžari je bila priljubljena že stoletja, uživajo pa jo še danes. Segedinski golaž vam bo zagotovo všeč, če ga boste postregli kot glavno jed ali prilogo.

Kako se naredi segedin?

Za pripravo Segedina najprej popečemo meso v velikem loncu skupaj s čebulo, narezano na kocke. Ko je meso popečeno, dodamo v lonec mleto papriko skupaj z drugimi začimbami, kot so kumina, majaron in česen. Meso se nato duši v juhi iz vode ali goveji juhi, dokler ni mehk in se okusi prepojijo.

Paprika je ključna sestavina segedin golaža

Ena ključnih sestavin segedin golaža je mleta paprika, ki daje jedi značilono rdečo barvo in pikanten okus. Paprika, uporabljena v jedi, se lahko giblje od blage do pekoče, odvisno od osebnih želja. Pomembno je, da v jedi uporabimo kakovostno papriko, saj ta pomembno prispeva k celotnemu okusu.

Kako se postreže segedin golaž?

Za postrežbo segedin golaža se enolončnica običajno nalije v sklede in postreže s hrustljavim kruhom, krompirjem ali npr. s kruhovimi cmoki. Segedin pogosto spremlja tudi kisla smetana, ki pomaga uravnovesiti pikantne okuse paprike.

Na splošno je segedin okusna in zadovoljiva jed, ki je kot nalašč za hladno vreme. Segedin je krepka in okusna jed. Ker je segedin preprost za pripravo, je odlična možnost za vse, ki želijo poskusiti tradicionalno madžarsko jed.

 

1 thought on “Segedin”

  1. Breda

    Čudi me, da ni odziva na vaše recepte. Večina je dobrih in ta je eden izmed njih.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top