Segedin
Sestavine za pripravo segedina:
- 1kg kislega zelja
- 700 g svinjskega mesa (plečka)
- olje
- 500 g čebule (4 srednje veliki kosi)
- 3 stroki česna
- sol, poper,
- 2 žlički rdeče paprike
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1/ žličke kumine v prahu
- cela poprova zrna
Kako naredimo segedin golaž?
Meso na kuhinjski deski razrežemo na tanke trakce. Zelje dobro speremo pod tekočo vodo, da ni prekislo
V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo na trakce narezano meso. Med praženjem večkrat premešamo. Pražimo tako dolgo, da se meso malce zapeče. Dodamo 2 žlički rdeče paprike in premešamo. Počakamo dobro minuto, da paprika zadiši, nakar dodamo v lonec oprano in odcejeno zelje.
Kako začinimo segedin golaž?
Začinimo s soljo, poprom, lovorjevim listom, poprovimi zrni in kumino v prahu. Prilijemo približno 7 dcl vode. Zaželeno je, da so vse sestavine pokrite s tekočino.
Kako dolgo kuhamo segedin golaž?
Posodo pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi dušimo segedin približno 60 minut.
Če je segedin preredek, ga lahko zgostimo s podmetom iz moke, ki ga naredimo 10 minut pred koncem kuhanja in sicer tako, da v kozarcu dobro zmešamo 1 zvrhano žličko moke in 0,5 dcl vode. Podmet nato počasi med mešanjem vlijemo v segedin. Pri nizki temperaturi kuhamo segedin še 10 minut, da se omaka lepo zgosti.
Kako postrežemo segedin golaž?
Segedin postrežemo s krompirjem v kosih ali s pire krompirjem.