Sirov zavitek - Kuharski recepti - Okusno.si

Sirov zavitek

Res je, da lahko naredite sirov zavitek veliko hitreje, če v trgovini kupite že pripravljeno vlečeno testo. Res pa je tudi, da takšen zavitek niti približno ne bo tako dober, kot če se boste potrudili in testo naredili sami. Odločitev je vaša.

Sestavine za testo:
400g namenska moke za vlečeno testo, 2 žlici olja, 1.5 dcl vode, ščepec soli

Sestavine za nadev:
500 g sveže nepasirane skute, 3 jajca (posebej zmešamo rumenjake in beljake), 1,5dcl kisle smetane, 4 žlice sladkorja, 1 vrečka (5g) vanili sladkorja, maslo

sirov zavitek


Kako naredimo vlečeno testo?

  1. V posodo presejemo moko. Počasi dolivamo mešanico vode, olja in soli ter mešamo. Ko dobimo povezano maso testa, ga gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno. Testo zavijemo v folijo in ga pustimo počivati vsaj 30 minut.
  2. Testo nato razvaljamo na pomakanem prtu do približno 0,5 cm debeline. Nato ga s spodnje strani začnemo raztegovati z rokami. Ta postopek izvajamo tako dolgo, da se površina testa najmanj podvoji in da postane debelina testa skoraj prozorna.

Nadev in priprava zavitka

  1. V posodi zmešamo rumenjake, sladkor in vanilij sladkor.
  2. V drugi posodi zmešamo sneg in ščepec soli. Dobiti moramo trd sneg.
  3. Rumenjake zmešamo s skuto in kislo smetano.
  4. Dodamo sneg in ga s kuhalnico narahlo vmešamo.
  5. Po testu s čopičem razmažemo 40 g stopljenega masla.
  6. Polovico površine premažemo z nadevom.
  7. Testo začnemo zavijati na tisti strani kjer je nadev.
  8. Zavitek damo v namaščen pekač (uporabimo lahko tudi peki papir).
  9. Pečemo pri 180°.
  10. Po 20 minutah damo zavitek iz pečice in ga premažemo z raztopljenim maslom.
  11. Pečemo še približno 15-20 minut.
  12. Še topel zavitek potresemo s sladkorjem v prahu in ga prekrijemo z vlažno krpo.

štrudl

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top