Špageti Carbonara so tipična italijanska jed katere glavne sestavine za omako so panceta, rumenjaki, parmezan in smetana. Pri pripravi te nasitne jedi je potrebno paziti predvsem to, da jajca ne zakrknejo in da niso špageti, ko jih premešamo z omako, preveč »suhi«.
Sestavine za carbonaro (za 2 osebi):
2 dcl smetane za kuhanje, 2 rumenjaka, 2 žlici mleka, 20 g parmezana, 4-6 tankih rezin pancete, sol, poper

Kako pripravimo omako carbonara?
V vroči ponvi z obeh strani popečemo panceto. Ker vsebuje panceta precej masti, ne naoljimo ponve.
Popečeno panceto odložimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba. Ko se panceta ohladi, jo na kuhinjski deski narežemo na koščke.

Jajca razbijemo in ločimo rumenjake od beljakov. V lončku razžvrkljamo 2 rumenjaka, ki jima dodamo 2 žlici mleka. Solimo in popramo po okusu.
V kozici segrejemo smetano za kuhanje. Tik preden smetana zavre odstavimo kozico s štedilnika, vmešamo parmezan in prilijemo razžvrkljane rumenjake. Dodamo še na koščke narezano panceto. Vse skupaj dobro premešamo.
V osoljeni vreli vodi skuhamo špagete po navodilih z embalaže. Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in zmešamo z omako.
Po želji lahko potresemo testenine še z drobnjakom ali peteršiljem.

Vi sprašujete mi odgovarjamo
Ali lahko uporabimo smetano za dodatno kremnost carbonara omake?
Pravzaprav v tradicionalni carbonari ni smetane, saj kremnost izhaja iz emulzije jajc, sira in škrobne vode od kuhanja špagetov. Če pa želite prilagoditi recept, lahko dodate malo smetane, vendar to ni del klasične italijanske različice.
Kako preprečiti, da jajca zakrknejo?
Ko dodajate jajčno omako, poskrbite, da je ponev na nizkem ognju ali celo odmaknjena s štedilnika. Uporabite toploto špagetov in pancete za kuhanje omake, pri tem pa neprestano mešajte, da se jajca enakomerno razporedijo in ne zakrknejo.
Ali lahko uporabimo pri špagetih carbonara slanino namesto guanciale?
Da, čeprav je guanciale tradicionalna izbira, lahko uporabite prekajeno slanino ali panceto, tako kot sem jo jaz v zgoraj zapisanem receptu. Guanciale ima izrazitejši okus, vendar bo tudi slanina dala jedi dober okus.
Kakšne dodatke lahko vključimo za popestritev carbonara omake?
Za dodatno aromo lahko uporabite česen, ki ga na hitro popražite skupaj s panceto. Dodate lahko tudi sveža zelišča, kot npr. peteršilj ali drobnjak.