Štruklje sem dolgo časa jedel le kot sladico. Najbolj so mi prijali skutni ali orehovi. Zdaj jem seveda tudi slane, ki so odličn a priloga predvsem pri tistih jedeh, kjer meso postrežemo z omako. Vlečeno testo za štruklje lahko seveda naredimo tudi sami, jaz se, raje poslužujem preprostejše različice – testo kupim v trgovini.
Sestavine: 500 g špinače, sol, 3 stroki česna, olivno olje, poper, muškatni orešček, 2 jajci, 200 g skute ali rikote, 250 g vlečenega testa, 1 pest krušnih drobtin
V osoljeni vreli vodi na hitro pokuhamo špinačo, tako da upade. Špinačo precedimo in jo na kuhinjski deski na grobo narežemo.
V ponvi na olivnem olju počasi prepražimo sesekljan česen (ne sme porjaveti). Dodamo špinačo, solimo in popramo po okusu ter začinimo z muškatnim oreščkom. Premešamo in kuhamo 2 minuti.
Špinačo prestavimo v skledo, počakamo, da se nekoliko ohladi, nato vmešamo razžvrkljani jajci in skuto (lahko tudi rikoto). Vse sestavine dobro premešamo.
Vlečeno testo razgrnemo po kuhinjskem pultu in ga po celotni površini premažemo s špinačnim nadevom.
Zvijemo ga v obliko rolade, ki jo položimo na naoljeno in s krušnimi drobtinami potreseno alufolijo. Štrukelj dobro in tesno ovijemo s folijo (konce zavijemo kot bonbon).
V večji posodi zavremo vodo, zmanjšamo temperaturo in v vodo položimo štrukelj, ki ga v pokriti posodi kuhamo 25 minut.
Štrukelj vzamemo iz posode, ga previdno odvijemo in narežemo na večje kose.