Tatarski biftek | Okusno.si

Tatarski biftek

Zame sta dva bistvena pogoja za pripravo dobrega tatarca ta, da ga naredimo iz najbolj kvalitetnega mesa (pljučni file) in da mesa ne zmeljemo v električnem sekljalniku, ampak ga tolčemo in režemo. Vse ostalo – sestavine in količine, pa je pri tatarcu stvar okusa.

Sestavine za tatarski biftek (za 4 osebe): 400 g pljučnega fileja, 0,3 dcl konjaka, 3 žlice olivnega olja, 1 žlica sesekljane šalotke ali čebule, 1 žlička kaper, 2 vloženi srednje veliki kisli kumarici, 2 (pol)pekoča feferona, 1 žlička gorčice, 1 žlica majoneze, 1 žlica kečapa, sol, poper, čili v prahu, tabasco

Kako se naredi tatarski biftek?

Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, ki jih nato res na drobno nasekljamo.

Meso nato tolčemo s kuhinjskim kladivom, tako dolgo da dokončno razpade in da ga lahko povežemo v fino gladko maso.

Dodamo šilce konjaka in 3 žlice olivnega olja ter dobro premešamo. Čim bolj na drobno sesekljamo: čebulo, kapre, kisle kumarice in polpekoče feferone, ki jim predhodno odstranimo semenje. Vse skupaj vmešamo v maso.

Dodamo gorčico, majonezo in kečap. Po okusu začinimo s soljo, poprom, čilijem in tabascom.

Vse skupaj dobro premešamo z roko, da se meso lepo prepoji z vsemi sestavinami, ki smo jih dodali.

Tatarski biftek se še posebej prileže s toastom ali s popečenimi kruhki.

Tatarski biftek – več informacij

Tatarski biftek je klasična francoska jed, pripravljena iz surovega, mletega govejega mesa. Običajno se postreže kot predjed ali lahka glavna jed in je znan po svojem drznem, močnem okusu in teksturi.

Za pripravo tatarskega bifteka uporabite visokokakovostno, svežo govedino, ki ste ji skrbno odstranili žilice in maščobo. Goveje meso na deski drobno sesekljamo z ostrim nožem in ga damo v veliko skledo za mešanje.

Tatarski biftek z rumenjakoma

Sesekljanemu mesu dodajte različne začimbe, vključno s sesekljano čebulo, kaprami, gorčico Dijon, Worcestershire omako in jajčnim rumenjakom. Sestavine temeljito premešajte z rokami in poskrbite, da bodo enakomerno porazdeljene.

Priprava surovega rumenjaka in tartarskega bifteka zahteva uporabo svežih sestavin in skladnost s higienskimi standardi pri ravnanju s surovimi jajci in mesom.

Avtor slike: https://unsplash.com/@liubro

Priprava tatarskega bifteka s surovim rumenjakom vključuje določeno tveganje za prenos bakterij, zlasti salmoneloze, ki se lahko nahaja v surovih jajcih. Kljub temu obstajajo varnostni ukrepi, ki jih lahko sprejmete, da zmanjšate možnost okužbe. Tu je nekaj smernic:

  • Izbira svežih in kvalitetnih jajc. Uporabljajte sveža jajca od zaupanja vrednih virov. Zagotovite, da so jajca celovita, brez razpok ali poškodb na lupini.
  • Shranjevanje in ravnanje z jajci. Jajca hranite v hladilniku. Pred uporabo umijte zunanjo lupino, da preprečite morebitno kontaminacijo.
  • Uporaba svežega mesa. Zagotovite, da je goveje meso, ki ga uporabljate za tatarski biftek, sveže in kakovostno. Meso naj bo shranjeno pri nizkih temperaturah in se uporabi v razumnem časovnem okviru.
  • Hitra priprava in serviranje. Pripravite tartarski biftek tik pred serviranjem. Ne shranjujte pripravljene mešanice za daljše časovno obdobje.
  • Individualna tveganja. Posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ali otroci se morda želijo izogniti surovim jajcem in mesu.
  • Svežina in higiena. Vedno delajte z čistimi rokami in čistimi kuhinjskimi pripomočki. Orodja, uporabljena pri pripravi, naj bodo dobro oprana in razkužena.

Kljub temu, da je mogoče zmanjšati tveganje, je pomembno vedeti, da obstaja nevarnost za prenos bakterij in bolezni. Če ste v dvomih ali spadate v skupino bolj občutljivih oseb glede surovih jajc, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom pred vključitvijo takšnih jedi v svojo prehrano.

Kako serviramo tatarski biftek?

Za serviranje tatarskega bifteka na krožnik položite veliko žlico mesa in ga s hrbtno stranjo žlice oblikujte v lepo, okroglo obliko.

Tatar okrasite z dodatnimi začimbami, kot so sesekljana zelišča, na kocke narezano trdo kuhano jajce ali vložena zelenjava. Tatarski biftek postrezite s popečenim kruhom ali toastom. Kot prilogo lahko ponudite hrustljavo surovo zelenjavo (npr. mlado čebulo).

Goveji tartar je jed, ki jo uživa veliko ljudi zaradi njenega edinstvenega okusa in teksture. Tatarski biftek je primer umetnosti presne kuhinje in bo zagotovo navdušil vaše goste s svojim drznim okusom. Uživajte in dober tek!

 

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top