Tatarski biftek | Okusno.si

Tatarski biftek

Zame sta dva bistvena pogoja za pripravo dobrega tatarca ta, da ga naredimo iz najbolj kvalitetnega mesa (pljučni file) in da mesa ne zmeljemo v električnem sekljalniku, ampak ga tolčemo in režemo. Vse ostalo – sestavine in količine, pa je pri tatarcu stvar okusa.

Sestavine za tatarski biftek (za 4 osebe): 400 g pljučnega fileja, 0,3 dcl konjaka, 3 žlice olivnega olja, 1 žlica sesekljane šalotke ali čebule, 1 žlička kaper, 2 vloženi srednje veliki kisli kumarici, 2 (pol)pekoča feferona, 1 žlička gorčice, 1 žlica majoneze, 1 žlica kečapa, sol, poper, čili v prahu, tabasco

Kako se naredi tatarski biftek?

Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, ki jih nato res na drobno nasekljamo.

Meso nato tolčemo s kuhinjskim kladivom, tako dolgo da dokončno razpade in da ga lahko povežemo v fino gladko maso.

Dodamo šilce konjaka in 3 žlice olivnega olja ter dobro premešamo. Čim bolj na drobno sesekljamo: čebulo, kapre, kisle kumarice in polpekoče feferone, ki jim predhodno odstranimo semenje. Vse skupaj vmešamo v maso.

Dodamo gorčico, majonezo in kečap. Po okusu začinimo s soljo, poprom, čilijem in tabascom.

Vse skupaj dobro premešamo z roko, da se meso lepo prepoji z vsemi sestavinami, ki smo jih dodali.

Tatarski biftek se še posebej prileže s toastom ali s popečenimi kruhki.

Tatarski biftek – več informacij

Tatarski biftek je klasična francoska jed, pripravljena iz surovega, mletega govejega mesa. Običajno se postreže kot predjed ali lahka glavna jed in je znan po svojem drznem, močnem okusu in teksturi.

Za pripravo tatarskega bifteka uporabite visokokakovostno, svežo govedino, ki ste ji skrbno odstranili žilice in maščobo. Goveje meso na deski drobno sesekljamo z ostrim nožem in ga damo v veliko skledo za mešanje.

Nato sesekljanemu mesu dodajte različne začimbe, vključno s sesekljano čebulo, kaprami, gorčico Dijon, Worcestershire omako in jajčnim rumenjakom. Sestavine temeljito premešajte z rokami in poskrbite, da bodo enakomerno porazdeljene.

Kako serviramo tatarski biftek?

Za serviranje tatarskega bifteka na krožnik položite veliko žlico mesa in ga s hrbtno stranjo žlice oblikujte v lepo, okroglo obliko. Tatar okrasite z dodatnimi začimbami, kot so sesekljana zelišča, na kocke narezano trdo kuhano jajce ali vložena zelenjava. Tatarski biftek postrezite s popečenim kruhom ali toastom. Kot prilogo lahko ponudite hrustljavo surovo zelenjavo (npr. mlado čebulo).

Goveji tartar je jed, ki jo uživa veliko ljudi zaradi njenega edinstvenega okusa in teksture. Tatarski biftek je primer umetnosti presne kuhinje in bo zagotovo navdušil vaše goste s svojim drznim okusom. Uživajte!

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top