Tiramisu

Če boste pripravili okusno kremo, skuhali dovolj kave in sladico dobro ohladili, vam zagotavljam, da vas bodo vaši gostje prosili za dodatno porcijo te slastne italijanske sladice.

Sestavine za pripravo tiramisuja:
5 jajc
3 žlice sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor (še boljše je 1 žlička vanilijevih semen)
1 dl vina Marsala ali 0,6 dl likerja amaretto
1 ščep soli
500 g sira mascarpone
1 l vode
5 žličk kave
1 žlička sladkorja
0,3 dl ruma
400 g piškotov Savoiardi (baby piškoti)
pravi kakav v prahu (za posip)

kako-se-naredi-tiramisu

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo do polovice nalijemo vodo in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, in sicer tako, da voda čisto na rahlo brbota.

V kozici nad vodno kopeljo stepemo rumenjake, 1 žlico sladkorja v prahu, vanilijev sladkor in 1 dl Marsale. Stepemo tako dolgo, dokler temperatura rumenjakov ne doseže 75 °C.

Odstavimo posodo in počakamo, da se jajčna krema ohladi na sobno temperaturo.

Iz beljakov, ki smo jim dodali 1 žlico sladkorja v prahu in ščepec soli, stepemo čvrst sneg.

V ohlajeno jajčno kremo vmešamo mascarpone, ki smo ga predhodno zmešali z 1 žlico sladkorja v prahu. V kremo na rahlo vmešamo še beljakov sneg.

V posodi, v kateri bomo skuhali kavo, zavremo 1 l vode. Odstavimo posodo, dodamo 5 zvrhanih žličk kave, žličko sladkorja in šilček ruma ter vse skupaj premešamo. Posodo postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da kava še enkrat zavre. Odstavimo in počakamo, da se kava ohladi na sobno temperaturo.

S piškoti, ki jih na hitro potopimo v kavi, prekrijemo dno pravokotnega pekača ali kakšne druge primerne posode, v kateri bomo pripravljali tiramisu.

Polovico kreme enakomerno porazdelimo po piškotih.

Kremo prekrijemo s piškoti, ki smo jih na hitro potopili v kavo.

Prek piškotov enakomerno porazdelimo še drugo polovico kreme. Po vrhu kreme s pomočjo majhnega cedila potresemo kakav.

Tiramisu prestavimo za več ur v hladilnik, da se res dobro ohladi. Najboljši je naslednji dan!

tiramisu-recept

recept-tiramisu

tiramisu-v-kozarcu

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top