Če boste pripravili okusno kremo, skuhali dovolj kave in sladico dobro ohladili, vam zagotavljam, da vas bodo vaši gostje prosili za dodatno porcijo te slastne italijanske sladice. Recept za tiramisu, ki bi vam ga zavidali tudi italijanski slaščičarji.
Sestavine za tiramisu:
5 jajc
3 žlice sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor (še boljše je 1 žlička vanilijevih semen)
1 dl vina Marsala ali 0,6 dl likerja amaretto
1 ščep soli
500 g sira mascarpone
1 l vode
5 žličk kave
1 žlička sladkorja
0,3 dl ruma
400 g piškotov Savoiardi (baby piškoti)
pravi kakav v prahu (za posip)
Tiramisu – recept in postopek priprave
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo do polovice nalijemo vodo in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, in sicer tako, da voda čisto na rahlo brbota.
V kozici nad vodno kopeljo stepemo rumenjake, 1 žlico sladkorja v prahu, vanilijev sladkor in 1 dl Marsale. Stepemo tako dolgo, dokler temperatura rumenjakov ne doseže 75 °C.
Odstavimo posodo in počakamo, da se jajčna krema ohladi na sobno temperaturo.
Iz beljakov, ki smo jim dodali 1 žlico sladkorja v prahu in ščepec soli, stepemo čvrst sneg.
V ohlajeno jajčno kremo vmešamo mascarpone, ki smo ga predhodno zmešali z 1 žlico sladkorja v prahu. V kremo na rahlo vmešamo še beljakov sneg.
V posodi, v kateri bomo skuhali kavo, zavremo 1 l vode. Odstavimo posodo, dodamo 5 zvrhanih žličk kave, žličko sladkorja in šilček ruma ter vse skupaj premešamo. Posodo postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da kava še enkrat zavre. Odstavimo in počakamo, da se kava ohladi na sobno temperaturo.
S piškoti, ki jih na hitro potopimo v kavi, prekrijemo dno pravokotnega pekača ali kakšne druge primerne posode, v kateri bomo pripravljali tiramisu.
Polovico kreme enakomerno porazdelimo po piškotih.
Kremo prekrijemo s piškoti, ki smo jih na hitro potopili v kavo.
Prek piškotov enakomerno porazdelimo še drugo polovico kreme. Po vrhu kreme s pomočjo majhnega cedila potresemo kakav.
Tiramisu prestavimo za več ur v hladilnik, da se res dobro ohladi. Tiramisu je najboljši naslednji dan, ko je dobro ohlajen in prepojen!
Več o receptu za tiramisu
Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki je narejena iz plasti “baby” oz. Savoiardi piškotkov, kave in bogatega kremastega nadeva iz mascarpone sira. Ime “tiramisu” v italijanščini dobesedno pomeni “poberi me”. Prvotni recept za tiramisu izvira iz pokrajine Veneto na severu Italije.
Kako naredimo tiramisu – recept #2?
Za pripravo tiramisuja najprej skuhajte kavo. Pustite, da se kava nekoliko ohladi, nato pa baby piškote pomočite v espresso in jih razporedite v eno plast na dno pekača.
Nato v veliki skledi za mešanje stepite mascarpone sir, sladkor in rumenjake, dokler ne postane krema gladka in gosta. V kremo lahko vmešate še malce likerja amaretto, da okrepite okus.
Polovico mascarponejevega nadeva razporedite po plasti v kavo namočenih piškotov, z lopatko ga zgladite v enakomerno plast. Postopek ponovimo z drugo plastjo v kavo namočenih piškotov, ki jim sledi preostali mascarponejev nadev.
Tiramisu pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur ali čez noč, da se okusi prepojijo in piškoti zmehčajo. Ko ste pripravljeni na serviranje tiramisuja, ga potresite s kakavom v prahu in postrezite ohlajenega, po želji okrašenega s čokoladnimi ostružki.
Tiramisu je sladica, ki je priljubljena zaradi svojega bogatega, kremastega okusa in lahke, zračne teksture. Tiramisu je popoln zaključek obroka in bo zagotovo navdušil vaše goste s svojo elegantno predstavitvijo in s kompleksnim okusom. Uživajte!
FAQ – Najpogostejša vprašanja o tiramisuju
1. Kako pripraviti tiramisu?
a) Katere sestavine so potrebne za tiramisu?
Za klasični tiramisu potrebujete piškote savoiardi (ali biskvitne piškote), sveža jajca, sladkor, mascarpone sir, močno kuhano kavo (ali espresso) in kakav v prahu. Nekateri recepti vključujejo tudi malo alkohola, kot je rum ali marsala vino.
b) Kako dolgo je potrebno hladiti tiramisu pred serviranjem?
Tiramisu je potrebno hladiti vsaj 4 ure, da se okusi dobro povežejo in sladica strdi. Najbolje pa je, če ga pustite v hladilniku čez noč, saj bo tako najbolj sočen in kremast.
c) Ali lahko tiramisu pripravim brez jajc?
Da, tiramisu lahko pripravite tudi brez jajc. Namesto jajc uporabite stepeno sladko smetano, ki jo zmešate z mascarponejem. Rezultat bo enako kremast, le tekstura bo malce drugačna.
2. Kako narediti tiramisu brez alkohola?
a) Ali lahko izpustim alkohol iz recepta za tiramisu?
Seveda! Alkohol v tiramisuju ni nujna sestavina. Preprosto ga izpustite, če ga ne želite uporabiti, in bo sladica vseeno imela odličen okus. Kava bo še vedno dala dovolj arome.
b) S čim lahko nadomestim alkohol v tiramisuju?
Če želite nadomestiti alkohol, lahko uporabite vaniljev ekstrakt ali mandljev ekstrakt, da dodate nekaj dodatne arome. Tudi naribana čokolada ali čokoladni liker brez alkohola sta dobra alternativa.
c) Kako lahko dosežem bogat okus brez alkohola?
Za bogat okus brez alkohola uporabite močan espresso in kakovosten kakav. Dodatno globino lahko pridobite z malo vanilje ali mandljevega ekstrakta, kar bo poudarilo kremaste okuse mascarponeja in kave.
3. Kako dolgo zdrži tiramisu v hladilniku?
a) Koliko časa lahko hranim tiramisu v hladilniku?
Tiramisu lahko hranite v hladilniku do 2 dni. Po tem času bo piškoti postali preveč mehki, in okus se bo začel spreminjati. Priporočljivo je, da ga pojeste v prvih 24 urah.
b) Ali lahko tiramisu zamrznem?
Da, tiramisu lahko zamrznete. Pred zamrzovanjem ga tesno zavijte v plastično folijo in postavite v zamrzovalnik. Tam lahko zdrži do 2 meseca. Pred serviranjem ga odtajajte v hladilniku čez noč.
c) Kako dolgo lahko pustim tiramisu pri sobni temperaturi?
Tiramisu je narejen s sestavinami, ki hitro pokvarljive (kot so jajca in mascarpone), zato ga pri sobni temperaturi pustite največ 2 uri. Po tem času ga je potrebno vrniti v hladilnik.
4. Ali je tiramisu primeren za otroke?
a) Ali je tiramisu varen za otroke?
Če tiramisu pripravite brez alkohola in kave, je lahko primeren za otroke. Namesto kave lahko uporabite mleko ali kakav, ki bo ustvaril prijeten okus, brez kofeina ali alkohola.
b) Kako lahko pripravim otrokom prijazen tiramisu?
Za otrokom prijazen tiramisu izpustite kavo in alkohol. Piškote lahko namočite v mleko ali kakav, jajca pa nadomestite s stepeno smetano, da sladica ostane kremasta in varna za otroke.
c) Kakšna alternativa je primerna za kavo v otroškem tiramisuju?
Kavo lahko nadomestite z vročim kakavom ali toplim mlekom z dodatkom vanilje. To bo sladici dalo prijetno sladek okus, ki ga bodo otroci zagotovo vzljubili.