Tiramisu
Če boste pripravili okusno kremo, skuhali dovolj kave in sladico dobro ohladili, vam zagotavljam, da vas bodo vaši gostje prosili za dodatno porcijo te slastne italijanske sladice.
Sestavine za pripravo tiramisuja:
5 jajc
3 žlice sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor (še boljše je 1 žlička vanilijevih semen)
1 dl vina Marsala ali 0,6 dl likerja amaretto
1 ščep soli
500 g sira mascarpone
1 l vode
5 žličk kave
1 žlička sladkorja
0,3 dl ruma
400 g piškotov Savoiardi (baby piškoti)
pravi kakav v prahu (za posip)
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo do polovice nalijemo vodo in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, in sicer tako, da voda čisto na rahlo brbota.
V kozici nad vodno kopeljo stepemo rumenjake, 1 žlico sladkorja v prahu, vanilijev sladkor in 1 dl Marsale. Stepemo tako dolgo, dokler temperatura rumenjakov ne doseže 75 °C.
Odstavimo posodo in počakamo, da se jajčna krema ohladi na sobno temperaturo.
Iz beljakov, ki smo jim dodali 1 žlico sladkorja v prahu in ščepec soli, stepemo čvrst sneg.
V ohlajeno jajčno kremo vmešamo mascarpone, ki smo ga predhodno zmešali z 1 žlico sladkorja v prahu. V kremo na rahlo vmešamo še beljakov sneg.
V posodi, v kateri bomo skuhali kavo, zavremo 1 l vode. Odstavimo posodo, dodamo 5 zvrhanih žličk kave, žličko sladkorja in šilček ruma ter vse skupaj premešamo. Posodo postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da kava še enkrat zavre. Odstavimo in počakamo, da se kava ohladi na sobno temperaturo.
S piškoti, ki jih na hitro potopimo v kavi, prekrijemo dno pravokotnega pekača ali kakšne druge primerne posode, v kateri bomo pripravljali tiramisu.
Polovico kreme enakomerno porazdelimo po piškotih.
Kremo prekrijemo s piškoti, ki smo jih na hitro potopili v kavo.
Prek piškotov enakomerno porazdelimo še drugo polovico kreme. Po vrhu kreme s pomočjo majhnega cedila potresemo kakav.
Tiramisu prestavimo za več ur v hladilnik, da se res dobro ohladi. Najboljši je naslednji dan!
Več o receptu za tiramisu
Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki je narejena iz plasti “baby” oz. Savoiardi piškotkov, kave in bogatega kremastega nadeva iz mascarpone sira. Ime “tiramisu” v italijanščini dobesedno pomeni “poberi me”. Prvotni recept za tiramisu izvira iz pokrajine Veneto na severu Italije.
Kako naredimo tiramisu?
Za pripravo tiramisuja najprej skuhajte kavo. Pustite, da se kava nekoliko ohladi, nato pa baby piškote pomočite v espresso in jih razporedite v eno plast na dno pekača.
Nato v veliki skledi za mešanje stepite mascarpone sir, sladkor in rumenjake, dokler ne postane krema gladka in gosta. V kremo lahko vmešate še malce likerja amaretto, da okrepite okus.
Polovico mascarponejevega nadeva razporedite po plasti v kavo namočenih piškotov, z lopatko ga zgladite v enakomerno plast. Postopek ponovimo z drugo plastjo v kavo namočenih piškotov, ki jim sledi preostali mascarponejev nadev.
Tiramisu pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur ali čez noč, da se okusi prepojijo in piškoti zmehčajo. Ko ste pripravljeni na serviranje tiramisuja, ga potresite s kakavom v prahu in postrezite ohlajenega, po želji okrašenega s čokoladnimi ostružki.
Tiramisu je sladica, ki je priljubljena zaradi svojega bogatega, kremastega okusa in lahke, zračne teksture. Tiramisu je popoln zaključek obroka in bo zagotovo navdušil vaše goste s svojo elegantno predstavitvijo in s kompleksnim okusom. Uživajte!