Štrudelj, narejen iz sveže narejenega domačega testa, je nekaj povsem drugega kot štrudelj, narejen s kupljenim »industrijskim« testom. Res je, da je priprava štrudlja pri kupljenem testu veliko hitrejša in enostavnejša, a če želite jesti res pravi domači štrudelj, tako kot na kakšnem kmečkem turizmu ali v planinski koči, potem si boste morali pripraviti kuhinjsko mizo in velik prt, na katerem boste razvaljali in razvlekli testo.
Sestavine za pripravo vlečenega testa za zavitke in štrudlje:
- 250 g bele moke
- 150 ml vode
- 2 žlici olja in še nekaj za premaz
- pol žličke soli
- moka za posip
Kako naredimo vlečeno testo?
V skledo stresemo moko, prilijemo vodo, dodamo 2 žlici olja in ščep soli. Vse sestavine zmešamo in pregnetemo (jaz si pomagam z ročnim mešalnikom, ki ima nastavek za gnetenje), da dobimo prožno in elastično testo.
Testo pokrijemo in ga pustimo počivati 1 uro.
Na dobro pomokanem prtu, ki ga raztegnemo preko kuhinjske mize, razvaljamo testo na približno 0,5 cm debeline. Testo povrhu čisto narahlo premažemo z oljem, pokrijemo s prtom in pustimo počivati 15 minut.
Tako spočito testo je pripravljeno, da ga z rokami razvlečemo na kot list prosojno debelino.
Testo razvlečemo tako, da položimo roko z dlanjo navzgor pod sredino testa, nato pa testo s konicami prstov previdno povlečemo k sebi.