Spomladi, ko je ena najbolj priljubljenih jedi med Slovenci solata z regratom, krompirjem in ocvirki, sem prišel do ideje, da bi lahko iz teh sestavin pripravil nadev za testenine. Da bi vse skupaj zapakiral v še bolj slovensko noto, sem se odločil za žlikrofe.
Sestavine za testo:
200 g moke
2 jajci
0,5 dl mlačne vode
Sestavine za nadev:
1 večji krompir
100 g regrata
1 žlica ocvirkov
jajce
sol
Sestavine za omako:
40 g orehov
1 žlica masla
6 svežih žajbljevih lističev
Priprava testa
Iz moke, jajc in vode zamesimo prožno testo, ki mora biti mehkejše kot testo za rezance. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Testo nato s pomočjo strojčka za pripravo testenin razvaljamo v tanke trakove (na debelino noževe konice).
Priprava nadeva
Krompir operemo in ga skuhamo v loncu vrele vode. Še topel krompir olupimo in pretlačimo. Dodamo mu na drobno narezan regrat, ki smo ga zabelili z ocvirki.
Solimo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo. Iz testa oblikujemo za lešnik velike kroglice, ki jih polagamo na razvaljano testo v razmiku enega prsta. V skledici razžvrkljamo jajce, s katerim s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo testo okoli nadeva.
Testo nato po celotni dolžini zavihamo preko nadeva (podobno kot bi zavijali rolado). Višek testa odrežemo.
S prsti previdno stisnemo testo okoli nadeva. Testo razrežemo na 3 cm dolge žlikrofe. Vsak žlikrof stisnemo ob strani navzgor, da dobimo ušeska, na vrhu pa ga s prstom nekoliko stisnemo, da se naredi manjša vdolbinica.
Žlikrofe skuhamo v osoljeni vreli vodi (skuhani so, ko priplavajo na vrh).
Priprava omake
Orehe nadrobimo na večje kose in jih v ponvi (brez olja) pražimo kakšno minutko ali dve. Ves čas mešamo in pazimo, da se ne prismodijo. Prepražene orehe predevamo v skledico.
V ponvi na raztopljenem maslu popečemo žajbljeve lističe.
Skuhane žlikrofe odcedimo, prelijemo z žajbljevo omako in potresemo s praženimi orehi.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.