Spomladi, ko je ena najbolj priljubljenih jedi med Slovenci solata z regratom, krompirjem in ocvirki, sem prišel do ideje, da bi lahko iz teh sestavin pripravil nadev za testenine. Da bi vse skupaj zapakiral v še bolj slovensko noto, sem se odločil za žlikrofe.
Sestavine za testo:
200 g moke
2 jajci
0,5 dl mlačne vode
Sestavine za nadev:
1 večji krompir
100 g regrata
1 žlica ocvirkov
jajce
sol
Sestavine za omako:
40 g orehov
1 žlica masla
6 svežih žajbljevih lističev
Priprava testa
Iz moke, jajc in vode zamesimo prožno testo, ki mora biti mehkejše kot testo za rezance. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Testo nato s pomočjo strojčka za pripravo testenin razvaljamo v tanke trakove (na debelino noževe konice).
Priprava nadeva
Krompir operemo in ga skuhamo v loncu vrele vode. Še topel krompir olupimo in pretlačimo. Dodamo mu na drobno narezan regrat, ki smo ga zabelili z ocvirki.
Solimo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo. Iz testa oblikujemo za lešnik velike kroglice, ki jih polagamo na razvaljano testo v razmiku enega prsta. V skledici razžvrkljamo jajce, s katerim s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo testo okoli nadeva.
Testo nato po celotni dolžini zavihamo preko nadeva (podobno kot bi zavijali rolado). Višek testa odrežemo.
S prsti previdno stisnemo testo okoli nadeva. Testo razrežemo na 3 cm dolge žlikrofe. Vsak žlikrof stisnemo ob strani navzgor, da dobimo ušeska, na vrhu pa ga s prstom nekoliko stisnemo, da se naredi manjša vdolbinica.
Žlikrofe skuhamo v osoljeni vreli vodi (skuhani so, ko priplavajo na vrh).
Priprava omake
Orehe nadrobimo na večje kose in jih v ponvi (brez olja) pražimo kakšno minutko ali dve. Ves čas mešamo in pazimo, da se ne prismodijo. Prepražene orehe predevamo v skledico.
V ponvi na raztopljenem maslu popečemo žajbljeve lističe.
Skuhane žlikrofe odcedimo, prelijemo z žajbljevo omako in potresemo s praženimi orehi.