Dušeno kislo zelje | Okusno.si

Dušeno kislo zelje

V zimskih mesecih, ko si običajno zaželim tradicionalnih slovenskih klasik, pripravim večkrat pravo kmečko pojedino z zeljem, repo, pečenicami in krvavicami, potem pa si vsak član družine naloži na krožnik tisto, kar mu je všeč.

Sestavine za dušeno kislo zelje:

  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • olje
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica ocvirkov

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo papriko v prahu in med mešanjem pražimo še minuto.

Dodamo zelje (če se vam zdi prekislo, ga sperite pod tekočo vodo) in začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom. Prilijemo 2 dl vode.

Kako dolgo kuhamo kislo zelje?

Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Pazimo, da je v posodi vedno dovolj tekočine, ker se zelje rado hitro prismodi.

Kuhano zelje lahko dokončamo na več načinov. Za vas sem pripravil tri možnosti.

Možnost 1
Kuhano zelje zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.

Možnost 2
Kuhano zelje predevamo v naoljen pekač, prelijemo z nekaj brizgi olja in pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

duseno-zelje-recept

Možnost 3
V vreli vodi kuhamo pečenico 5 minut. Nato jo v naoljenem pekaču pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Pečenico in zelje ponudimo s pire krompirjem.

zelje pečenica krvavica

Kislo zelje, kisla repa, pečenice, krvavice

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top