Dušeno kislo zelje - Kuharski recepti - Okusno.si

Dušeno kislo zelje

V zimskih mesecih, ko si običajno zaželim tradicionalnih slovenskih klasik, pripravim večkrat pravo kmečko pojedino z zeljem, repo, pečenicami in krvavicami, potem pa si vsak član družine naloži na krožnik tisto, kar mu je všeč.

Sestavine za dušeno kislo zelje:

  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • olje
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica ocvirkov

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo papriko v prahu in med mešanjem pražimo še minuto.

Dodamo zelje (če se vam zdi prekislo, ga sperite pod tekočo vodo) in začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom. Prilijemo 2 dl vode.

Kako dolgo kuhamo kislo zelje?

Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Pazimo, da je v posodi vedno dovolj tekočine, ker se zelje rado hitro prismodi.

Kuhano zelje lahko dokončamo na več načinov. Za vas sem pripravil tri možnosti.

Možnost 1
Kuhano zelje zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.

Možnost 2
Kuhano zelje predevamo v naoljen pekač, prelijemo z nekaj brizgi olja in pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

duseno-zelje-recept

Možnost 3
V vreli vodi kuhamo pečenico 5 minut. Nato jo v naoljenem pekaču pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Pečenico in zelje ponudimo s pire krompirjem.

zelje pečenica krvavica
Kislo zelje, kisla repa, pečenice, krvavice

Zelje v kulinariki

Zelje je hranljiva zelenjava, ki jo lahko uživamo v različnih jedeh. Vsebuje malo kalorij in veliko prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Ko je zelje kuhano, ima blag okus, ki se dobro ujema z različnimi sestavinami. Zelje je vsestranska zelenjava, ki jo lahko kuhamo, dušimo, cvremo, pražimo ali uživamo surovo. Je priljubljena zelenjava, ki se v kulinariki uporablja že stoletja in je odličen dodatek k vsaki jedi.

Zakaj je zelje dobro za zdravje?

Zelje je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Bogato je z antioksidanti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja in zaščititi pred kroničnimi boleznimi. Zelje je tudi dober vir vitamina C, ki pomaga krepiti imunski sistem in ščiti pred prehladom in gripo. Poleg tega vsebuje zelje veliko vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdrav prebavni sistem in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nekatere kronične bolezni.

Dušeno kislo zelje

Dušeno kislo zelje je tradicionalna jed, ki je priljubljena v številnih srednje- in vzhodnoevropskih državah. Gre za krepko in tolažilno jed, ki se lahko postreže kot glavna jed ali priloga. Dušeno zelje je narejeno iz kislega zelja, ki je drobno narezano zelje, ki je fermentiralo v slanici. Kislo zelje se kombinira z različnimi sestavinami, ki lahko vključujejo krompir, čebulo, česen, korenje in včasih celo slanino ali klobaso. Zelenjava se kuha v aromatični juhi, kislo zelje pa se doda proti koncu kuhanja, da ohrani hrustljavo teksturo.

Dušeno kislo zelje ima v Evropi dolgo zgodovino in se uživa že stoletja. Je priljubljena jed v Nemčiji, na Poljskem in Češkem, kjer je znana pod imenom Sauerkrautuppe. V Nemčiji se enolončnica pogosto postreže z rezino rženega kruha in je tolažilni obrok v zimskih mesecih. Na Poljskem je enolončnica znana pod imenom bigos in se pripravlja z različnimi vrstami mesa, kot sta klobasa in slanina. Tudi na Češkem uživajo v tej jedi, ki jo pogosto postrežejo s kislo smetano.

Dušeno kislo zelje je vsestranska jed, ki jo je mogoče prilagoditi posameznim okusom. Dodamo lahko svežo zelenjavo, kot sta zelena in paprika, ter suha zelišča, kot sta majaron in timijan. Za močnejšo enolončnico lahko dodamo koščke prekajene klobase ali slanine. Za vegetarijansko različico lahko klobaso in slanino nadomestimo z vegetarijanskimi nadomestki, kot sta seitan ali tofu.

Dušeno kislo zelje je odličen način za vnos zdravega odmerka probiotikov, saj je kislo zelje bogato s koristnimi bakterijami. Kislo zelje je tudi dober vir vitaminov C in K ter prehranskih vlaknin. Enolončnico je enostavno pripraviti, pripravite jo lahko vnaprej in zamrznete za prihodnje obroke. Je tudi cenovno ugodna jed, ki bo zagotovo zadovoljila vso družino.

Dušeno kislo zelje je prijetna in aromatična jed, ki bo zagotovo postala priljubljena. V njej bodo zagotovo uživali vsi, ne glede na to, ali jo postrežemo kot glavno jed ali prilogo. Poskusite jo še danes in uživajte v okusu srednje- in vzhodnoevropske kuhinje.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top