Dušeno kislo zelje
V zimskih mesecih, ko si običajno zaželim tradicionalnih slovenskih klasik, pripravim večkrat pravo kmečko pojedino z zeljem, repo, pečenicami in krvavicami, potem pa si vsak član družine naloži na krožnik tisto, kar mu je všeč.
Sestavine za dušeno kislo zelje:
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- olje
- 1 žlica sladke paprike v prahu
- 500 g kislega zelja
- 1 lovorjev list
- sol
- poper
- 1 žlica ocvirkov
V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo papriko v prahu in med mešanjem pražimo še minuto.
Dodamo zelje (če se vam zdi prekislo, ga sperite pod tekočo vodo) in začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom. Prilijemo 2 dl vode.
Kako dolgo kuhamo kislo zelje?
Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Pazimo, da je v posodi vedno dovolj tekočine, ker se zelje rado hitro prismodi.
Kuhano zelje lahko dokončamo na več načinov. Za vas sem pripravil tri možnosti.
Možnost 1
Kuhano zelje zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.
Možnost 2
Kuhano zelje predevamo v naoljen pekač, prelijemo z nekaj brizgi olja in pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.
Možnost 3
V vreli vodi kuhamo pečenico 5 minut. Nato jo v naoljenem pekaču pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Pečenico in zelje ponudimo s pire krompirjem.

Kislo zelje, kisla repa, pečenice, krvavice