Dušeno kislo zelje

V zimskih mesecih, ko si običajno zaželim tradicionalnih slovenskih klasik, pripravim večkrat pravo kmečko pojedino z zeljem, repo, pečenicami in krvavicami, potem pa si vsak član družine naloži na krožnik tisto, kar mu je všeč.

Sestavine za dušeno kislo zelje:

  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • olje
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica ocvirkov

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Ko čebula postekleni, dodamo papriko v prahu in med mešanjem pražimo še minuto.

Dodamo zelje (če se vam zdi prekislo, ga sperite pod tekočo vodo) in začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom. Prilijemo 2 dl vode.

Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Pazimo, da je v posodi vedno dovolj tekočine, ker se zelje rado hitro prismodi.

Kuhano zelje lahko dokončamo na več načinov. Za vas sem pripravil tri možnosti.

Možnost 1
Kuhano zelje zabelimo z ocvirki, ki smo jih popekli v ponvi.

Možnost 2
Kuhano zelje predevamo v naoljen pekač, prelijemo z nekaj brizgi olja in pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C.

duseno-zelje-recept

Možnost 3
V vreli vodi kuhamo pečenico 5 minut. Nato jo v naoljenem pekaču pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Pečenico in zelje ponudimo s pire krompirjem.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top