Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka: 500 g vlečenega testa (6 listov), 1kg jabolk, 2 žlički rjavega sladkorja, 1/2 žličke cimeta, vanilijeva semena (opcijsko), 3 žlice masla, 2 žlici krušnih drobtin, olje za premaz testa
Priprava testa in nadeva za jabolčni zavitek
Jabolka olupimo in naribamo. Jabolka predevamo na cedilo, da odteče odvečen sok.
Odcejena jabolka predevamo v skledo in začinimo s cimetom ter sladkorjem. Po želji lahko dodamo tudi nekaj vanilijevih semen. Vse skupaj dobro premešamo.
Liste vlečenega testa polagamo na večjo pomokano površino in sicer tako da bomo dobili večji pravokotnik, ki bo meril 2 lista v dolžino in 3 liste v višino. Robovi listov se naj prekrivajo na približno 1 cm širine.
V manjši ponvi raztopimo 1 žlico masla na katerem prepražimo krušne drobtine. Ko dobijo zlatorjavo barvo jih odstavimo in predevamo v skledico, kjer se naj ohladijo.
S pomočjo čopiča na tanko premažemo testo z oljem.
Kako obložimo testo za jabolčni zavitek?
Odcejena naribana jabolka porazdelimo po približno 1/2 površine testa. Po jabolkah potresemo ohlajene pražene drobtine.
Jabolčni zavitek zavijemo po krajši stranici navzgor. Previdno ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
V ponvi raztopimo 1 žlico masla. S pomočjo čopiča premažemo zavit jabolčni zavitek z raztopljenim maslom.
Kako dolgo pečemo jabolčni zavitek?
Jabolčni zavitek pečemo približno 35 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.
Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice in za 20 min pokrijemo s krpo. Nato ga potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.
Zgornji recept je namenjen tistim, ki nimajo časa in volje, da bi se sami lotili izdelave vlečenega testa. Vsekakor pa lahko za boljši okus jabolčnega zavitka testo naredite sami, in sicer po receptu, zapisanem na strani https://www.okusno.si/vleceno-testo-za-strudelj/.