Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka: 500 g vlečenega testa (6 listov), 1kg jabolk, 2 žlički rjavega sladkorja, 1/2 žličke cimeta, vanilijeva semena (opcijsko), 3 žlice masla, 2 žlici krušnih drobtin, olje za premaz testa
Priprava testa in nadeva za jabolčni zavitek
Jabolka olupimo in naribamo. Jabolka predevamo na cedilo, da odteče odvečen sok.
Odcejena jabolka predevamo v skledo in začinimo s cimetom ter sladkorjem. Po želji lahko dodamo tudi nekaj vanilijevih semen. Vse skupaj dobro premešamo.
Liste vlečenega testa polagamo na večjo pomokano površino in sicer tako da bomo dobili večji pravokotnik, ki bo meril 2 lista v dolžino in 3 liste v višino. Robovi listov se naj prekrivajo na približno 1 cm širine.
V manjši ponvi raztopimo 1 žlico masla na katerem prepražimo krušne drobtine. Ko dobijo zlatorjavo barvo jih odstavimo in predevamo v skledico, kjer se naj ohladijo.
S pomočjo čopiča na tanko premažemo testo z oljem.
Kako obložimo testo za jabolčni zavitek?
Odcejena naribana jabolka porazdelimo po približno 1/2 površine testa. Po jabolkah potresemo ohlajene pražene drobtine.
Jabolčni zavitek zavijemo po krajši stranici navzgor. Previdno ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
V ponvi raztopimo 1 žlico masla. S pomočjo čopiča premažemo zavit jabolčni zavitek z raztopljenim maslom.
Kako dolgo pečemo jabolčni zavitek?
Jabolčni zavitek pečemo približno 35 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.
Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice in za 20 min pokrijemo s krpo.

Kako postrežemo jabolčni zavitek?
Postrezite jabolčni zavitek še topel, posut s sladkorjem v prahu. Po želji ga lahko dopolnite z vaniljevim sladoledom, kepico stepene smetane ali prelivom iz vaniljeve kreme, ki bodo to klasično sladico povzdignili na novo raven razvajanja.


Kako naredimo domače vlečeno testo za jabolčni zavitek?
Zgornji recept je namenjen tistim, ki nimajo časa in volje, da bi se sami lotili izdelave vlečenega testa. Vsekakor pa lahko za boljši okus jabolčnega zavitka testo naredite sami, in sicer po receptu, zapisanem na strani https://www.okusno.si/vleceno-testo-za-strudelj/.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.